:):
Długość okręgu wyznaczonego przez kąt środkowy o mierze 120 stopni wynosi 6 π cm. Oblicz pole wycinka kołowego wyznaczonego tym łukiem.
dlaczego w popdzednim dodaniu tego... 2pir=18 pi skad to?
20 sty 15:58
Czop:
Skoro długość okręgu wynosi 6π cm to można to zapisać jako 6π=2πr wtedy wyznaczysz z tego bez problemu r (3). A teraz to wystarczy już tylko skorzystać ze wzorku na pole wycinka, czyli P=α:360*πr2
20 sty 16:30
sinx/n=six=6:
jak można wyznaczyć długość okręgu przez kąt, prawdopodobnie chodziło o łuk.
120/360*2π*r=6π, czyli
18π=2π*r
20 sty 18:24