Podaj sumę cyfr liczby 10^{32} -32
Agataku: Podaj sumę cyfr liczby 1032 −32
Wiem ze wyjdzie, tzn mi wyszło 30*9+6+8=270+14=284
ale jak napisac jakos krotko ta sume?
7 cze 20:31
Agataku: różnice* bo na początku trzeba jej pokazać że z czegoś to wzięłam
7 cze 20:33
Saizou :
przeprowadźmy analizę
100−32=102−32=68 czyli suma to 6+8=14
1000−32=103−32968 czyli suma to 9+6+8=23
10000−32=104−32=9968 czyli suma to 9+9+6+8=32
...
10n−32 czyli suma 9(n−2)+6+8=9(n−2)+14
7 cze 20:39
zawodus: Krótko to 284
7 cze 20:46
Agataku: Dziękuję serdecznie
7 cze 20:48
Agataku: oj zawodus nie ładnie pomyłkę komuś wytykać
7 cze 20:49
zawodus: Jaką pomyłkę?

Przecież masz wszystko dobrze
7 cze 20:53
Agataku: mialam zapytac o roznice 10
32−32 by wyszla suma liczb jej wyniku
7 cze 20:56
Agataku: ale juz wiem ocb
7 cze 20:57