Geometria analityczna. Obliczyc:
Kostek: Mam takie zadanako jakby ktoś mógł sprawdzić byłbym bardzo wdzięczny: Obliczyć
(a*b)(a+b)x(b−a) gdzie a=[1,0,−1] b=[1,5,3]
Robię tak:(nie wiem czy chodzi o mnożenie skalarne ale inne chyba być nie może w tym wypadku):
(a◯b)=(1*1+0*5+(−1)*3)=−2
(a+b)=[1+1, 0+5, −1+3]=[2,5,2]
(b−a)=[1−1, 5−0, 3+1]=[0,5,4]
Powstaje cos takiego:
−2[2,5,2]x[0,5,4]=
Teraz mnożenie wektorowe:
[2,5,2]x[0,5,4]=|i j k|
|2 5 2|=i*|5 2|−j|2 2|+k|2 5|=10i−8j+10k
|0 5 4| |5 4| |0 4| |0 5|
(sorry za taki zapis macierzy ale nie wiem jak sie je tu wstawia)
Z mnozenia wektorowego powstaje:
[10,−8,10]
Więc:
−2[10,−8,10]=[−20,16,−20]
Coś tu dla mnie nie gra.... jeśli ktoś wie co niech pomoże

Z góry dzięki
pigor: ....., a co ci nie gra

, bo dla mnie jest to
dobry wynik [10,−8,10]= 2[5,−4,5]= −2[−5,4,−5] ...