kiełbasa
shadow: Funkcja f, określona na zbiorze liczb naturalnych większych od 9, przyporządkowuje każdej
liczbie n cyfrę dziesiątek liczby n.
c) Dla jakich k−>C+ liczba 10k jest miejscem zerowym funckji f?
7 cze 20:09
zawodus: Jaki będzie wzór funkcji f?
7 cze 20:10
shadow: nie wiem
7 cze 20:16
Lukas:
dla liczb podzielnych przez 10
7 cze 20:23
shadow: możesz to wytłumaczyć?
7 cze 20:33
shadow: ...
7 cze 21:16
Lukas:
Zapisz wzór funkcji to wszystkiego się dowiesz
7 cze 21:19
Mila:
c) potrafisz podać jakieś miejsca zerowe tej funkcji?
7 cze 21:23
Mila:
100, 101,102, 103, .....200, 201, 202 , 209, 300,301, to przykłady miejsc zerowych
k=10 to 10k =100 i jest miejscem zerowym
k=20 to 20k=200 i jest miejscem zerowym,
itd
Nie możesz ustalić k, tak , aby 10k=101 bo k ma być całkowite dodatnie.
7 cze 21:36