matematyka dyskretna
tomek12: 1. Wyznacz wartość poniższego wyrażenia dla a = b = 1, c = d = 0
(a ⇒ ¬c) ∧ ((¬d ⋁ c ⋀ b) ⇒ ¬b) ⋁ c ⇔
Zrobiłem to prawie do końca, ale nie wiem co dalej i czy w ogóle dobrze to napisałem. Proszę
spojrzeć...
(1) ⋀ [(1 ⋁ 0) ⇒ 0] ∨ 0 ⇔
(1) ⋀ (1 ⇒ 0) ∨ 0 ⇔
1 ⋀ 0 ⋁ 0 ⇔
0 ⋁ 0 ⇔
0 ⇔
co dalej?
Przy okazji, czy mógłby mi ktoś podać rozwiązanie do 2 zadania, mianowicie:
Wykaż, że (A \ B) ⊆ (A różnica symetryczna B)
7 cze 20:03
Dziadek Mróz:
(0 ⇒ 1) ∧ ((1 ∨ 0 ∧ 1) ⇒ 0) ∨ 0 ⇔
(0 ⇒ 1) ∧ ((1 ∨ (0 ∧ 1)) ⇒ 0) ∨ 0 ⇔
1 ∧ ((1 ∨ 0) ⇒ 0) ∨ 0 ⇔
1 ∧ (1 ⇒ 0) ∨ 0 ⇔
1 ∧ 0 ∨ 0 ⇔
(1 ∧ 0) ∨ 0 ⇔
0 ∨ 0 ⇔
0
Wartość wyrażenia (0 ⇒ 1) ∧ ((1 ∨ 0 ∧ 1) ⇒ 0) ∨ 0 wynosi 0
7 cze 23:05