Rozwiąż równanie wielomianowe
vseny: Rozwiąż równanie
x4−x2−2=0
Zadanie znajduje się w temacie o wymiernych pierwiastkach wielomianu o współczynnikach
całkowitych oraz o twierdzenie Bezouta.
Jednak gdy pod x w wielomianie W(x) podstawię dzielniki liczby 2, tj. −2,−1,1,2, to nie
wychodzi mi żaden pierwiastek..
7 cze 19:21
5-latek: moze zle przepisales (chyba ma byc gdzies znak (+)
7 cze 19:26
Lukas:
x2=t
t≥0
t2−t−2=0
7 cze 19:28
Janek191:
x4 − x2 − 2 = 0
( x2 + 1)*(x2 − 2) = 0
(x2 + 1)*( x − √2)*(x + √2) = 0
x = √2 lub x = − √2 , bo x2 + 1 > 0
7 cze 19:29
JL: zmienna pomocnicza i po temacie
7 cze 19:31
Saizou :
np.
| | 1 | | 3 | | 1 | | 3 | |
x2− |
| = |
| lub x2− |
| =− |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
| | 4 | | 2 | |
x2= |
| =2 lub x2=− |
| =−1 sprzecznośc |
| | 2 | | 2 | |
x=
√2 lub x=−
√2
7 cze 19:32
5-latek: Tylko ze z twierdzenia o pierwiastkach wymiernych wielomianu sie wynika ze √2 i −√2 beda
tymi pierwiastkami
7 cze 19:40
Saizou :
5−latek ciekawa teoria, ale liczby ±
√2 są niewymierne
7 cze 19:41
5-latek: mialo byc nie wynika ze √2 itd ....
7 cze 19:42
5-latek: czesc
Saizou 
tak wiem ze niewymierne ale to twierdzenie mowi nam ze pierwiastkow nalezy poszukiwac wsrod
| | p | |
liczb posatci |
| a √2 i−√2 takimi liczbami nie beda |
| | q | |
Dlatego napisalem ze powinien byc gdzies znak (+)
Jednak jak sie rozwiaze to rownanie dwukwadratowe to takie pierwiastki wyjda
7 cze 19:48
Saizou : a to już nie nasz problem
7 cze 19:51
5-latek: Racja
7 cze 19:52
vseny: Dzięęęki drodzy koledzy

Człowiek sam porywa się na rozszerzenie i nawet nie wiedział, że
jest coś takiego jak równanie dwukwadratowe i zmienna pomocnicza t...
Wszystko wychodzi ładnie pięknie, jeszcze raz wielkie dzięki, bo w następnych przykładach też
ta wiedza się przydała
7 cze 19:56
Saizou : zawsze też można zwijać do wzorków (a+b)
2 ,(a−b)
2
7 cze 19:59
5-latek: mozesz tez zrobic tak
x
4−x
2−2=0
delta = b
2−4a*c= (−1)
2−4*1*(−2)=9
√9=3
| | 1+3 | |
x12= |
| =2 to x1=√2 lub −√2 |
| | 2 | |
| | 1−3 | |
x22= |
| =−1 sprzecznosc |
| | 2 | |
7 cze 20:01
Saizou :
5−latek u mnie w LO, matematyczka zawsze mówiła ze liczenie Δ, dla równania
dwukwadratowego bez zmiennej jest błędem, bo Δ=b2−4ac jest dla równania kwadratowego w
postaci ax2+bx+c=0
7 cze 20:09
Piotr 10: Popieram, u mnie tak samo w szkole mówiono
7 cze 20:10
5-latek: I byc moze ma racje . ale tak tez liczyl Bogdan a on jest tez nauczycielem
7 cze 20:11
Saizou : nie będę się kłócić, tylko mówię to co było u mnie na lekcjach wałkowane
7 cze 20:14
5-latek: A wytlumaczyla dlaczego ?
7 cze 20:14
zawodus: Żeby rozwiać wątpliwości w tę czy tę pozostaje nic innego jak rozwiązać równanie
ax
4+bx
2+c=0
7 cze 20:17
Saizou : może tłumaczyła, ale ja nie słuchałem
7 cze 20:20
5-latek: Czesc
zawodus
Zagladne potem co piszse na ten temat B.Bielecki w swojej ksiazce Algebra elementrna
7 cze 20:22
vseny: 5−latek: jeśli coś znajdziesz na ten temat konkretnego to podziel się z nami tą wiedzą

zawsze to coś nowego.
7 cze 20:30
jura:
x4−x2−2=0
Δ=9 , √Δ=3
x2= 2 v x2=−1 −−− sprzeczność
x=√2 v x= −√2
7 cze 20:31
vseny: To znaczy, że jeśli potęgi byłyby wielokrotnością liczby 2, np. x
32−x
16−2=0 to w taki sam
sposób można używać delty?
7 cze 20:36
jura:
Tak
| | −b+√Δ | | −b+√Δ | |
wtedy piszesz rozwiązania x3= |
| v x3= |
| |
| | 2a | | 2a | |
x=.... v x= ....
7 cze 20:40
zawodus: Saizou i jak rozszyfrowałeś?
7 cze 20:45
vseny: Ups, chodziło mi o x
32−x
16−2=0

Wtedy oznaczam normalnie x
1=.... x
2=... ?
7 cze 20:48
5-latek: Nie jestem pewien ale wydaje mi sie ze bedzie x116= i x216= i tez rozwiazania
ujemne odrzucamy bo pierwiastek z liczby ujemne stopnia parzystego nie istnieje
7 cze 20:58
Saizou :
zawodus ale 'delta' zarezerwowana jest dla równania kwadratowego (ew. sześciennego lub
4−stopnia) dla większych to nie zadziała, bo twór zwany deltą tam nie występuje
7 cze 21:04
5-latek: Saizou a np takie rownanie x6+2x3−15=0 mozesz rozwiazac przez podstawienie t=x3?
7 cze 21:10
Saizou : możesz
7 cze 21:11
5-latek: Ale teraz powaznie (choc to bylo powazne
Trzeba by zapytac moze Mile lub Ete co sadza na ten temat
7 cze 21:21
Saizou : a no trzeba by było
7 cze 21:44
pigor: ..., np. tak:
x32−x16−2=0 jest to równanie
kwadratowe ze względu na x
16,
wtedy np. z wzorów Viete'a (w pamięci) mam równanie kwadratowe
w postaci iloczynowej równoważne (x
16−2)(x
16+1)= 0 ⇔
x16=2 ⇔
⇔
x= 2116 − szukane
rozwiązanie w zbiorze
liczb R. ...

−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
bo w zbiorze liczb zespolonych, to trzeba by się było trochę pobawić ....
7 cze 21:52
Saizou : a dla mnie to jest równanie 32−stopnia
7 cze 21:59
Trivial: Saizou, jak to delta nie występuje? Wyróżnik da się policzyć dla wielomianu dowolnego
stopnia. Proszę nie siać dezinformacji.
7 cze 22:10
pigor: ..., no jasne, że jest ze względu na x i co z tego,
czy stwierdzenie tego oczywistego faktu przybliżyło cię
do jego rozwiązania
7 cze 22:26
zawodus: Jako deltę mogę oznaczyć co chcę

To tylko pewien skrót wyrażenia
7 cze 22:50
Saizou : ja to rozumiem, tylko tak jakoś mi nie pasuje liczenie delty dla wielomianów stopnia innego niż
2, dlatego wolę grupowanie i inne metody
7 cze 23:08
Trivial:
zawodus, z kontekstu można wywnioskować, że chodzi o wyróżnik wielomianu.
Saizou, to że Ci nie pasuje nie ma żadnego wpływu na jej istnienie. "Deltę" da się
policzyć dla wielomianu każdego stopnia, co wcale nie oznacza, że jej policzenie umożliwi
znalezienie pierwiastków. Warto natomiast wiedzieć, że dla wielomianu dowolnego stopnia Δ = 0
⇔ istnieją pierwiastki wielokrotne tego wielomianu.
8 cze 00:20
Saizou: ale za pewne ta delta nie wyraza sie wzorem b
2−4ac
8 cze 00:24
Trivial:
8 cze 00:28