ekstrema funkcji
mateusz: Wyznacz ekstrema lokalne funkcji
2) z= 2x
3+2y
2
Wyznacz ekstremów warunkowe funkcji z=xy, przy ograniczeniu x
2+2y
2=4
Dziękuję za pomoc. Coś mi świta, że musimy policzyć pochodne, punkt podejrzany o ekstremów,
potem
można hesjanem zrobić, ale jednak jakby ktoś ładnie rozpisał, to będę wdzięczny
7 cze 18:37
zawodus: Pierwszy przykład banalny. Jaki masz własny pomysł?
7 cze 18:56
niemrawy: 2)
(x,y)∊ℛ
2
rozwiazujesz układ równań
Dostajemy punkt P
0(0,0)
Liczymy pochodne drugiego rzędu
Zgodnie z tw.Schwarza pochodne mieszane są sobie równe
Tworzymy macierz i liczymy jej wyznacznik W(P
0)=0
Z tego wynika że nie możemy rozstrzygnąć czy w punkcie P
0 jest ekstremum
7 cze 19:13
mateusz: dziękuje
7 cze 21:59
Jewels: A co z resztą zadań?
14 cze 18:22
mateusz: Ktoś ten 1. przykład mi pomoże?
doszedłem do etapu pierwiastków z delty (policzona pochodna)
15 cze 11:45
ICSP: Narysuj wykres pochodnej .
Tam gdzie zmienia znak z + na − masz maksimum lokalne, a tam gdzie zmienia znak z − na + masz
minimum lokalne.
15 cze 12:04