planimetria twierdzenie cosinusów
planimetria: Miara jednego z katow trojkata wynosi 120 stopni, a dwusieczna tego kata dzieli przeciwlegly
bok na odcinki dlugości 4 i 8. Oblicz dlugosci bokow trojkata.
Chyba trzeba do tego uzyc twierdzenia cosinusów.
7 cze 18:24
Mila:
Tw. o dwusiecznej kąta i tw. cosinusów.
7 cze 18:32
pigor: ..., czyli, niech
x=?, y=? − szukane
dl. boków Δ, to masz układ
równań np.
xy=
48 i (4+8)
2=x
2+y
2−2xycos(180
o−60
o) ⇔
⇔
xy=
12 i 12
2=x
2+y
2+2xycos60
o ⇔ y=2x i 144=x
2+4x
2+4x
2 ⇔
⇔ 9x
2= 12
2 i y=2x ⇒ 3x=12 i y=2x ⇔
x=4 i y=8 . ...
7 cze 20:18
jura:
| | 1 | |
@pigor 144= x2+4x2+2*x*2x* |
| ≠ 9x2 |
| | 2 | |
7 cze 20:27
Lukas:
y=2x
cos120
0=−0.5
12
2=x
2+y
2−2xy*cos120
0
12
2=x
2+(2x)
2−2x*2x*(−0,5)
144=x
2+4x
2+2x
2
144=7x
2
7 cze 20:41
planimetria: Zawodowo ! Dzieki
8 cze 00:19
Lukas:
8 cze 00:33
ZKZ: No jesli jest zadanie w dziale Twierdzenie cosinusow to jak myslisz nalezy ? czy nie
nalezy go uzyc?
8 cze 09:05