Problem z równaniem
Karol: Mamy równanie : w4 + 5w2 − 39996 = 0 .Trzeba wyznaczyć w . Mógłby mi ktoś krok po kroku
opisać jak to wyliczyć ?
7 cze 18:07
Piotr 10: zrob podstawienie
w2 = t i delta i t ≥ 0
7 cze 18:07
7 cze 18:08
Karol: A rozwiązanie w ten sposób jest poprawne ?
| | 5 | | 25 | | 5 | | 25 | |
(w2 + |
| )2 −3996 − |
| = 0 −−> w=√− |
| +√3996+ |
| = 14,05 Ten drugi |
| | 2 | | 4 | | 2 | | 4 | |
pierwiastek znajduje się pod tym pierwszym.
7 cze 19:45
Toskan: Początkowo rozumiem zapis, ale później w=... już nie. Mamy:
w
4 + 5w
2 − 39996 = (w
2 +
52)
2 −
254 − 39996 =
| | √160009 | |
= (w2 + 52)2 − ( |
| )2 = 0 |
| | 2 | |
| | √160009 | | √160009 | |
w2 = −52 − |
| lub w2 = |
| − 52 |
| | 2 | | 2 | |
| | √160009 | |
oczywiście |
| > 5, czyli dwa pierwiastki rzeczywiste |
| | 2 | |
7 cze 21:39
Karol: Nie chodzi tutaj o wyznaczenie pierwiastków rzeczywistych , tylko o dokładnie wyliczenie w. W
| | 5 | | 25 | |
każdym razie ,jeżeli ta część w4+5w2 − 3996 = (w2 + |
| )2 − |
| − 3996= 0 jest |
| | 2 | | 4 | |
ok ,to musi to być dobrze. Dzięki.
8 cze 09:15