Ciąg geometryczny.
Kszt: Sprawdź, czy szereg geometryczny jest zbieżny. Jeśli jest, to oblicz jego sumę:
12+4+43+...
Obliczyłem q które wynosi 13. Teraz muszę podstawić pod wzór na sumę początkowych wyrazów
ciągu geometrycznego, tylko nie wiem co wpisać w liczniku wzoru czyli 1−qn a dokładniej co
wstawic pod n.
7 cze 18:04
pigor: ...,q=
13<1 − spełniony warunek zbieżności szeregu
| | a1 | | 12 | |
do liczbyS= |
| , no to S= |
| = 9 − szukana suma . |
| | 1−q | | 1−13 | |
7 cze 18:31
niemrawy: Zdaje mi sie ze suma wynosi 18, a nie 9
7 cze 18:57
pigor: | | 12 | | 3 | |
..., |
| = 12* |
| = 18 jasne; przepraszam  |
| | 1−13 | | 2 | |
7 cze 19:00
bezendu:
I masz racje, bo suma =18
7 cze 19:00
daras: chyba już czas na wakacje
7 cze 19:24
Kszt: a możecie mi powiedziec dlaczego jest wzór zmieniony?
7 cze 19:48
5-latek: A jaki jest wzor na sume nieskonczonego ciagu geometrycznego?
7 cze 19:49
Kszt: A no tak sorki pomyliłem wzory.....
7 cze 19:56
5-latek: Nic nie szkodzi .Bedziesz teraz lepiej pamietal
7 cze 19:57
niemrawy: | | 1−(13)n | | 12 | |
lim Sn=12* |
| =lim |
| =18 |
| | 1−13 | | 1−13 | |
n−>
∞
7 cze 19:59
pigor: ... , bo tu masz
∞ wiele, a nie n wyrazów (składników sumy)
wtedy, jeśli tylko |q|<1 ⇒ lim
n→∞ (q
n)=0, czyli
| | a1(1−qn) | | a1(1−0) | | a1 | |
lim n→∞Sn=lim n→∞ |
| = |
| = |
| =S . |
| | 1−q | | 1−q | | 1−q | |
7 cze 20:02