Granica Ciągu
Arcctg: Oblicz granicę ciągu:
1) √3n2−2n−√3n2−1
2) √n2−2n−n
3) √2n2+10n−3−√2n2−2n+3
Nie wiem jak zrobić te przykłady, wlaśnie na nich utknąłem.
7 cze 17:22
bezendu:
1. lim
n→∞√3n2−2n−
√3n2−1=
| | (√3n2−2n−√3n2−1)(√3n2−2n+√3n2−1) | |
lim( |
| |
| | √3n2−2n+√3n2−1) | |
| | 3n−2n−3n2+1 | |
=lim( |
| =... |
| | √3n2−2n+√3n2−1 | |
Dalej mi się nie chcę pisać
7 cze 17:36
Arcctg: to to ja wiem, ale chodzi o to że pózniej ewidentnie w liczniku wychodzi zero, a ma być
7 cze 17:39
Arcctg: taki jest wynik w odpowiedziach
7 cze 17:40
bezendu:
zjadłem tam w liczniku 3n2−2n−3n2+1*
7 cze 17:40
Arcctg: wiem, ale i tak wychodzi 0 w liczniku
7 cze 17:41
bezendu:
| | −2n+1 | |
Przecież w liczniku będzie lim( |
| = |
| | √3n2−2n+√3n2−1 | |
7 cze 17:45
Arcctg: O, no rzeczywiscie. Dzięki
To pewnie przez to ze wczesniej przelecialem jak burza z 40 przykladow
7 cze 17:46
bezendu:
Ja dopiero 10 przykład z granic robię
7 cze 17:48