całka
całka: mogę to zrobić przez części?
∫sin3x*cos5xdx=⬡
u=sin3x v'=cos5x
u'=3cos3x v=15sin5x
| | 1 | | 3 | |
⬡= |
| sin3xsin5x− |
| ∫cos3xsin5xdx=□ |
| | 5 | | 5 | |
u=cos3x v'=sin5x
u'=−3sin3x v=−15cos5x
□=... i dalej porównać stronami?
7 cze 17:18
Mila:
Możesz.
II sposób:
Korzystamy z wzoru:
| | A+B | | A−B | |
sinA−sinB=2*cos |
| *sin |
| |
| | 2 | | 2 | |
| 1 | |
| ∫2*sin(3x)*cos(5x) dx=... |
| 2 | |
2A=16x,
A=8x
B=2x
| | 1 | |
= |
| ∫(sin(8x)−sin(2x)dx= dokończ |
| | 2 | |
7 cze 17:48
7 cze 18:18
całka: Dzięki, dopiero teraz zajrzałem
7 cze 23:13