szybkość zmian funkcji e^x
Jim Morrison: W zasadzie nie jest to zadanie ale pewne zagadnienie dotyczące przebiegu zmienności funkcji
ekspotencjalnej, co do której mam ogromne wątpliwości, bo cos wygląda tutaj nie tal
Więc tak mam sobie taką zależność:
T R
40 927
45 837
50 686
55 562
60 437
65 357
70 319
75 248
80 206
85 168
klepie sobie to do excela, dostaje taki przebieg:
http://pl.tinypic.com/view.php?pic=2928oid&s=8#.U5MadPRdW6I
chce sobie policzyc szybkość zmian funkcji mam tu zależność pochodna z R po T dzielone
przez R Jako że w excelu dokonała się aproksymacja za pomocą lini trendu i dostałem więc
zależność opisującą przebieg:
y = 4668,7*EXP(−0,039x) gdzie x jest argumentem a więc naszą T, póki co wszystko OK, więc
liczę sobie pochodną z tej zależności i oczywiście dostaje 4668,7*(−0,039)*EXP(−0,039x) czyli
wszystko ok. Tylko że teraz potrzebuję wykresu (dR/dT)/R=f(T)
więc po podstawieniu za x dostaję takie wyniki:
dR/dT (dR/dT)/T moduł zeby pozbyc się minusa
−38,261 −0,0413 0,0413
−31,483 −0,0376 0,0376
−25,905 −0,0378 0,0378
−21,316 −0,0379 0,0379
−17,539 −0,0401 0,0401
−14,432 −0,0404 0,0404
−11,875 −0,0372 0,0372
−9,771 −0,0394 0,0394
−8,040 −0,0390 0,0390
−6,616 −0,0394 0,0394
a wykres zależności (dR/dT)/R=f(T)
http://pl.tinypic.com/view.php?pic=24lj82e&s=8#.U5McjPRdW6I
I teraz moje pytanie. Co to mi wyszło? Pochodna z EXP jest dalej EXP, więc czy ten kształt jest
poprawny? Jest podzielona przez funkcję liniową z krokiem co 5, pojawiają się też wątpliwości
jak mam niby zaporksymować tą zależność. Jak wygląda szybkość zmian funkcji e
x