funkcja logarytmiczna
Legia: Rozwiaz rownania
Logx+3(4x+9)=2
Wyznaczylem dziedzine (−9/4,2) u (−2, nieskończoność) wybaczie za brak jakiej kolwiek estetyki
ale pisze z telefonu. Prosze o pomoc bo nie wiem jak to zrobic
7 cze 15:57
5-latek: Przy tym zapisie dziedzina to x∊(0,∞)
7 cze 16:02
5-latek:
7 cze 16:09
Legia: Logx+3 *(4x+9)=2 tak mniej wiecej powinien wygladac ten zapis. Moglbys rozpisac to zadanie
krok po kroku bo nie wiem gdzie robie blad?
7 cze 16:11
Legia: Kurcze przy tym logarytmie jest x+3 na dole razem sory za blad
7 cze 16:13
5-latek: tak ma byc logx+34x+9=2 ?
dziedzina x+3 >0 i x+3 nie rowna sie 1 takze 4x+9>0
Wyznacz z tego dziedzine
Poptem z definicji logarytmu logab=c jesli ac=b czyli (x+3)2= 4x+9 rozwiaz to mi
poronaj z dziedzina
7 cze 16:19
Legia: | | −9 | |
Dziedzina wg mnie to jest ( |
| , −2) suma zbiorów (−2,∞) |
| | 4 | |
7 cze 16:26
Legia: Odpowiedz x=0
7 cze 16:30