matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Wykaż
gonzo:
wykaż ,ze jeśli a= 5
√
3
+
2
i b=25
2
√
3
−
2
, to a= 125
4
√
b
Nawet nie wiem jak się za to zabrać
7 cze 15:48
Mila:
b=(5
2
)
2*(
√
3
−1)
=5
4*(
√
3
−1)
125*b
1
4
=5
3
*(5
4*(
√
3
−1)
)
1
4
=5
3
*5
√
3
−1
=5
√
3
−1+3
=5
√
3
+2
=a cnw
=======
7 cze 17:55