minory
zadanie: Poslugujac sie minorami znajdz baze i wymiar podprzestrzeni w R
4 generowanej przez wektory
(3, 4, 1, 1), (2, 2, 0, 2), (0, −1, −1, 2). Wskazowka: znajdz maksymalny liniowo niezalezny
poduklad.
V=lin{(3, 4, 1, 1), (2, 2, 0, 2), (0, −1, −1, 2)}
zeby znalezc baze trzeba sprawdzic czy te wektory sa liniowo niezalezne za pomoca minorow
z macierzy
3 2 0
4 2 −1
1 0 −1
1 2 2
szukam minorow 3 stopnia (sa 4 takie minory; wszystkie wyszly mi 0)
| | | |
potem szukam minorow 2 stopnia i np. det | =−2≠0, czyli wektory (3, 4, 1, 1), (2, 2, 0, |
| | |
2) sa liniowo niezalezne wiec baza tej przestrzeni to {(3, 4, 1, 1), (2, 2, 0, 2)}
natomiast aby okreslic wymiar korzystam z faktu, ze:
dla macierzy A rozmiaru mxn wymiar podprzestrzeni w R
n generowanej przez kolumny macierzy A
jest rowny maksymalnemu stopniowi niezerowego minora macierzy A.
no to w tym przypadku maksymalny stopien niezerowego minora to 2 wiec dimV=2.
(ilosc wektorow w bazie od razu podaje wymiar ale zgodnie z poleceniem trzeba bylo to zrobic za
pomoca minorow)
dobrze?