Pomocy
pozioma: Proszę o pomoc w poniższych zadaniach
Zad 1.
Dane są wektory a = [ 2,−3,2] b= [1,−1,0] c= [3,−1,2]
Oblicz a) 2a−3c b) a°b c) a x b
Tutaj proszę o sprawdzenie moich wyników:
a) [−5,−9,10] b) 5 c) [2,2,1]
Zad 2. Znajdź wektor jednostkowy prostopadły jednocześnie do wektora a = [1,−1,0] i osi ox
Tutaj proszę rozwiązanie, żebym mógł na tym przykładzie załapać o co chodzi.
7 cze 15:24
Luizka: a) [−5,−3,−2]
7 cze 15:35
pozioma: zgadza się, jak zwykle pośpiech, dzięki. Proszę jeszcze o pomoc w zad 2
7 cze 15:52
pozioma: pomoże ktoś z zad 2?
7 cze 22:03
ICSP: Jaka jest definicja iloczynu mieszanego dwóch wektorów ?
7 cze 22:09
name: A przypadkiem wektor z zad.2 nie jest źle zapisany?
7 cze 22:28
ICSP: Dlaczego źle ?
7 cze 22:30
name: To może ja czegoś nie rozumiem. Wydawało mi się, że wektor jest zapisywany jako v=[p,q] , czyli
tylko 2, a nie 3. Chyba, że coś źle widzę, albo czegoś nie wiem.
7 cze 22:38
name: @Edit
Nie zauważyłem nawet, że to całe jest takie i że takie coś jest. Po prostu tego nie znałem i
takie głupoty piszę....
7 cze 22:41
ICSP: Zdarza się
7 cze 22:41
ICSP: bi c z zadania pierwszego dobrze.
Poprawię się, oczywiście chodziło mi o definicję iloczynu wektorowego, a nie iloczynu
mieszanego
7 cze 22:44
pozioma: odpowiedzi przybyło a sensowna jest tylko ta z godziny 15. Dzięki! Ale jak już sobie piszemy to
ładna pogoda dzisiaj tylko coś mnie kręgosłup boli, chyba źle spałem.
7 cze 23:01
ICSP: Pytam się czy znasz definicję iloczynu wektorowego ?
7 cze 23:03
pozioma: truskawki drogie w tym roku wam powiem.
7 cze 23:05
pozioma: iloczyn wektorowy przedstawiam jako wyznacznik macierzy formalnej
7 cze 23:05
ICSP: Wyznacznik jest tylko sposobem liczenia

Pytam się o definicję.
7 cze 23:08
pozioma: Napisałem wyraźnie w pierwszym poście co mnie interesuje, o ile dobrze widzę nie ma tam
pieprzenia w bambus i bezsensownego kopiowanie definicji z wikipedii. Odpowiedzi nie dostałem
więc koniec tematu.
7 cze 23:47
pozioma: Nawet się nie fatyguj i nie odpisuj.
7 cze 23:48