Potrzebna konsultacja do zadania z rozkładem Poissona :)
etylek15: Witam,
mam takie zadanko :
"Zmienna losowa X ma rozkład Poissona z o wariancji lambda=2. Niech Y=X−lambda. Przybliżając
rozkładem normalnym wyznacz prawdopodobieństwo P(|Y|≤lambda). Wynik podaj do 3 miejsc po
przecinku."
Oto jak wygląda sytuacja :
Przekształcam P(|Y|≤ lambda),żeby uzyskać P(|x|≤2lambda) patrząc na to P(|x|≤\leq4) i liczę P,
podstawiając za k we wzorze 4. Otrzymuję wartość 0,0902.
Następnie 1−0,0902= 0,9098.
Moim zdaniem to powinien być poprawny wynik, natomiast w zadaniu poprawna odpowiedź to 0,843 i
nie mam pojęcia co jest złego w moim toku myślenia, ponieważ gdy mam to samo zadanie tylko
lambda=7 i wychodzi mi wynik 1−0,00709=0,994 to jest to odpowiedź akceptowalna ( ale i tak
poprawny wynik wg zadania to 0,992). Czy ktoś mógłby mi objaśnić co robię nie tak? Z góry
dziękuję