pomocy
statystyka: w pierwszej urnie są 3 kule białe i 2 czarne, w drugiej 4 czarne i 1 biała. Rzut kostka
decyduje z której urny losujemy kule. Jeśli wypadnie liczba oczek podzielna przez 3 to
losujemy z urny drugiej w przeciwnym wypadku z urny pierwszej. jakie jest prawdopodobieństwo
wylosowania kuli białej.
7 cze 14:23
zawodus: drzewko jest wygodne do takich zadań
7 cze 14:24
statystyka: B1 liczba oczek podzielna przez 3
B2 liczba oczek nie podzielna przez 3
A wyciągnięto kule białą
7 cze 14:25
statystyka: i nie wiem jak policzyć p(A/B1) i P(A/B2)
pomoże ktoś?
7 cze 14:26
statystyka: czy ktos może powiedzieć czy dobrze?
7 cze 14:44
Janek191:
I U : 3 b + 2 c
II U : 1 b + 4 c
| | 1 | |
H1 − wypadła liczba oczek podzielna przez 3; P(H1} = |
| |
| | 3 | |
| | 2 | |
H2 − wypadła liczba oczek nie podzielna przez 3; P( H2) = |
| |
| | 3 | |
A − wyciągnięto kulę białą
Prawdopodobieństwa warunkowe:
Z wzoru na prawdopodobieństwo całkowite mamy
P( A) = P( A I H
1)*P( H
1) + P( A I H
2)*P( H
2)
| | 3 | | 1 | | 1 | | 2 | | 3 | | 2 | | 5 | | 1 | |
P(A) = |
| * |
| + |
| * |
| = |
| + |
| = |
| = |
| |
| | 5 | | 3 | | 5 | | 3 | | 15 | | 15 | | 15 | | 3 | |
==================================
8 cze 07:26
statystyka: | | 3 | | 1 | |
a dla czego wyszło |
| i |
| ? |
| | 5 | | 5 | |
jak to rozpisać?
8 cze 10:56
Janek191:
W I urnie jest 5 kul , w tym 3 kule białe, więc prawdopodobieństwo wylosowania kuli białej
| | 3 | |
z I urny jest równe |
| . |
| | 5 | |
W II urnie też jest 5 kul, w tym 1 biała, więc prawdopodobieństwo wylosowania kuli białej
8 cze 17:46