wielomiany
Dawidzio006: W poniedziałek spr z wielomianów (2 kl technikum) na co muszę zwrócić uwagę jakieś mankamenty
na których łatwo popełnić błędy?
7 cze 13:52
zawodus: Zależy jaki poziom i co umiesz
7 cze 13:54
Dawidzio006: podstawowy+ rozszerzony.. mam taką nauczycielkę że szkoda słów.
7 cze 14:19
Piotr 10: + −
7 cze 14:20
7 cze 14:21
zawodus: co nie tak z nauczycielką?
7 cze 14:22
Dawidzio006: o np rozłóż wielomian na czynniki liniowe
a) W(x)=x6−4x4
b) W(x)=4x4+8x3+4x2
prosił bym bardziej o wytłumaczenie kroków jak się za to zabrać
7 cze 14:25
razor: Wyciągnij przed nawias to co się da, a jak już sie nie da to zastosuj wzory skróconego mnożenia
7 cze 14:33
5-latek: Wszyscy tylko nauczycielka lub nauczyciel ze szkoda slow.
A co maja robic przy takim systemie ksztalcenia ?
Poza tym poza nielicznymi przypadakmi uczniowie maja w 5 literach zagladanie do ksiazki i
przerobiene chocby kilku przykladow samodzielnie (wybieraja nawet do najlatwiejszych zadan
forum .
taka jest prawda
7 cze 15:08
Dawidzio006: popieram ale ten przypadek nauczycielki jest na prawdę wyjątkowy.. ona potrafi poświęcić
godzinę lekcyjną na mówienie jaką jesteśmy złą klasą a na koniec przygotujcie sie na spr bez
powtórki bez niczego..
7 cze 15:17
5-latek: To dajcie jej kwiaty z prosba aby jednak cos wytlumaczyla

Albo dowiedzcie sie od jej meza jakich perfum uzywa
7 cze 15:25
5-latek: A teraz powaznie
Napisz jakie znasz metody rozwiazyweania rownan wielomianowych ?
7 cze 15:29
Dawidzio006: hah xd
no to ogarniam rozkład wielomianów na czynniki, wyciąganie przed nawias nierówności ale ona
lubi nas zaskakiwać nietypowymi zadaniami i nw co jeszcze się uczyć
7 cze 15:46
5-latek: jesli ogarniasz to zrob te zadania z 14:25
7 cze 15:49
Dawidzio006: a) x
4(x
2−4)= x
4(x−2)(x+2)
b) 4x
2 (x
2+3x+1)=4x
2(x+1)
2 dobrze ?
i podajcie wzory skróconego mnożenia jakie tu można wykorzystywać jeszcze
7 cze 16:15
5-latek: w b popraw bo ma byc 4x2(x2+2x+1)= 4x2(x+1)2
a x2+3x+1 nie rowna sie (x+1)2 . Wzory juz wykorzystales
7 cze 16:25
Dawidzio006: dzieki
ale wszystkie wzory jakie można wykorzystać w takich zadaniach
7 cze 16:30
Dawidzio006: w przykladzie b racja pomyslilem sie jak przepisywałem na pc
7 cze 16:36
5-latek: No to sa wzory skroconego mnozenia , twierdzenie Bezout
np na wzory skroconego mnozenia . Rozwiaz rownanie x3−8=0
7 cze 16:40
Dawidzio006: (x−2)3= (x+2) x2+x−2+(−2)2 dałeś dziwny przykad
7 cze 16:59
Dawidzio006: yyyyyyyyyyyy (x−2)(x2+2x+4)=0
rozwiązaniem jest tylko x=2
7 cze 17:45