rysowanie wykresów funkcji tryg.
czarny1: naszkicuj wykres funkcji: f(x)= sin2x + |cosx|xcosx, a następnie okresl ile miejsc zerowych ma
ta funkcjia w przedziale <−2π, 10π>.
(x pomiędzy |cosx| a cosx to mnożenie)
7 cze 13:16
zawodus: wkład własny?
7 cze 13:31
czarny1: no ja myśle tak :
że dla wartości cosx wiekszych od zera opuszcze moduł i będzei to jedynka tryg sin2x+cos2x=1
, ale co dla sin2x−cos2x to nie wiem , i jak to narysowac tez nie wiem. Dla tej jedynki to
nad osią x fuknkcja bedzei stała i równa 1 ?
7 cze 14:37
Wazyl:
czarny :
sin
2x−cos
2x=−(cos
2x−sin
2x)=−cos2x
7 cze 14:45
czarny1: o widzisz dzięki dzięki tera popróbuje to narysowac jak cos to bedę pisać.
7 cze 14:48