Rozniczkowe rownania
frank: Uczę się równań różniczkowych.
y'=y*tgx
dy/dx=y*tgx
dy=y*tgx*dx
dy/y=tgxdx
ln|y|=−ln|cosx| + C
y=e−ln|cosx| * ec
y=c*e−ln|cosx|
Czy w ogóle ja to dobrze robie?
7 cze 12:24
zawodus: Tak, tylko wynik można jeszcze uprościć
7 cze 12:31
frank: Wiem, ale dopiero zaczynam i się jeszcze w tym bardzo mało orientuje
No to jeszcze taki przykładzik
2y'=y
2−1
2dy/dx=y
2−1 /:2
dy/dx=(y
2−1)/2 / * dx
dy=(y
2−1)*dx/2 / (y
2−1)
dy/(y
2−1)=dx/2
No i 1 całka przez podstawienie wyszło 1/2ln|y
2−1| = 1/2x / : 1/2
ln|y
2−1| = x
y
2−1 = e
x+C
y
2−1=C*e
x
y
2=C*e
x − 1
I co teraz jeśli w ógole dobrze to robie

y=
√C*ex−1
7 cze 12:48
zawodus: Coś nie tak z całką ∫1/(y
2−1) dy
7 cze 13:11
JL: oj nie tak
7 cze 13:21
frank: No tak teraz widzę że całkę całkowicie źle zrobiłem
7 cze 13:30
frank: no to tak całka z tego wyszła 1/2ln|(y−1)/(y+1)|
czyli mam ln|(y−1)/(y+1)| = x+ C
|(y−1)/(y+1)|= ex * C
i jak z tego y wyznaczyć ;c?
8 cze 13:08
frank: czy to przez podstawienie czy jak
8 cze 13:28
frank: pomoże ktoś
8 cze 14:35
frank:
8 cze 16:19
frank: ;c
8 cze 20:44
zawodus: wymnożyć przez mianownik i przenieść wyrażenie z "y" na lewo.
8 cze 20:59
frank: Dzieki !
8 cze 21:04