ciagi
pawel: Uzasadnij że ciąg an=n2−2n jest monotoniczny. Jak to zaczac?
7 cze 11:29
7 cze 11:29
Paweł: an+1 − an = (n+1)2 − 2n + 1 − n2 − 2n = n2 + n + 1 − 2n + 1 − n2 − 2n = −3n + 2 dobrze
robie?
7 cze 12:17
zawodus: Niestety źle zaraz na początku.
Oblicz jeszcze raz ile wynosi an+1
7 cze 12:20
5-latek: an+1= (n+1)2−2(n+1)=n2+2n+1−2n−2
powtorz tez wzory skroconego mnozenia
7 cze 12:21
Paweł: czyli to bedzie sie równało n2−1 i teraz ze wzoru skróconego mnozenia wyznaczyc (eny) i
narysować wykres?
7 cze 12:26
zawodus: Czyli w ogóle nie rozumiesz co robisz

Jak wygląda definicja ciągu np rosnącego? malejącego?
7 cze 12:34
Paweł: ciag rosnacy to znaczy ze dla n nalezących do naturalnych dodatnich an+1 jest wieksze od an
a z malejącym odwrotnie.
7 cze 12:39
Paweł: a czyli to bedzie ciag rosnący?
7 cze 12:40
5-latek: Zle . masz link wyzej (wiec poczytaj
7 cze 12:40
5-latek: To bylo do postu z 12:39 a czy rosnacy to nie spraedzalem
7 cze 12:41
Paweł: czego zle? przy ciagu rosnacym a2 ma byc wieksze od a1.
7 cze 12:44
zawodus: Dobrze, to ile wynosi u ciebie różnica a{n+1}−a{n}?
7 cze 13:03
name: Powinno zostać 2n−1.
A jak wiemy n∊N więc 2n−1>0 , czyli ciąg jest rosnący.
7 cze 13:06
Paweł: nie wiem jak ja to robie ale mi wychodzi −2n−1
7 cze 17:23