niezależność zdarzeń
tyu:
Czy ktoś mógłby mi sprawdzić zadanie
z talii 52 kart losujemy jednocześnie 2 karty. Czy niezależne są następujące zdarzenia:
A− wylosowanie dwóch kierów, B− wylosowanie dwóch figur( as, król, dama, walet).
zdarzenie A − dwie karty z 13 kart kier
| | | | 11! * 12*13 | |
IAI = | = |
| = 78 |
| | | 2!*11! | |
| | | | 50! * 51*52 | |
IΩI = | = |
| = 1326 |
| | | 2!*50! | |
zdarzenie B − wylosowanie dwóch kart z 16
| | | | 14! * 15*16 | |
IBI = | = |
| = 120 |
| | | 2!*14! | |
| | | |
A∩B = 2 karty spośród 4 figur kart karo = | = 6 |
| | |
| | 1 | | 60 | | 1 | |
P(A)*P(B) ≠ P(A∩B), bo |
| * |
| ≠ |
| |
| | 17 | | 663 | | 221 | |
7 cze 09:34
tyu: w odpowiedzi jest napisane, że zdarzenia nie są niezależne, ale chciałbym się upewnić, ze
obliczenia mam dobre
7 cze 09:35
tyu: 
chodzi mi jedno słowo − dobrze czy nie
7 cze 10:15