Ciągi
name: Witam, wiem, że tutaj zazwyczaj rozwiązuje się zadania.
Ale czy ktoś mógłby napisać/znaleźć tak powyżej 10 zadań z ciągów o różnym stopniu trudności?
Jestem w II LO, mam matematykę rozszerzoną. Obecnie nie mam innego zbioru, aby porozwiązywać
sobie inne zadania. Z góry dzięki
7 cze 09:23
5-latek: Zadaniew nr 1 . oblicz 6 poczatkowych wyrazow ciagu ktorego wyraz ogolny wyraza sie wzorem
a
n=[sin(n*45stopni )]
n
c
n= cos(n*90stopni )
zadanie nr 2 Ciag b
n jest okreslony wzorem rekurencyjnym
{b=1
{b
n+1=b
n+2n+1
Wykaz ze =n
2
Zadanie nr 3 Zbadaj czy istnieja wyrazy ciagu a
n rowne danej liczbie r
Zadanie nr 4
dany jest ciag a
n i liczba z Wyznacz liczbe k tak aby spelniony byl warunek a
k<z<=a
k+1
Zadanie nr 5
Zbadaj monotonicznosc ciaqgow
a
n={n dla n parzystego
{
√n dla n nieparzystego
b
n=sin(180n)
c
n= reszta z dzielenia n przez 5
Mysle ze na razie wystarczy
7 cze 09:43
5-latek: W drugim ma byc ze bn=n2
7 cze 09:43
5-latek: Zadanie nr 6
Wykaz ze jesli a
n i b
n sa ciagami arytmetycznymi i p i q sa ustalonymi liczbami
rzzeczywistymi to ciag c
n o wyrazie ogolnym c
n=p*a
n+q*b
n jest ciagiem arytmetycznym
Zadnie nr 7
| | a1 | | a2 | |
jaki jest zwiazek pomiedzy a1 i r w ciagu arytmetycznym an w ktorym |
| = |
| |
| | a2 | | a4 | |
Zadnie nr 8
Wykaz ze jezeli liczby a,b,c sa 3 kolejnymi wyrazami ciagu arrytmetycznego to
3(a
2+b
2+c
2)=6(a−b)
2+(a+b+c)
2
zadanie nr 9
dla jakichwartosci x nieskonczony ciag geometryczny omkolejnych wyrazach 1, (x
2−3x+1),
(x
2−3x+1)
2..... jest zbiezny i ma sume rowna 0,8?
Moze byc ?
7 cze 10:00
5-latek: i w drugim zadaniu ma byc b
1=1 (za szybko pisalem
7 cze 10:07
name: Wielkie dzięki, trochę chyba za dużo o trygonometrie zachacza, ale bd dla mnie większe wyzwanie

@5−latek , a ewentualnie jak się zgłosić z rozwiązaniami do Ciebie? Wrzucić tu jako odp czy
jak?
Jeśli ktoś by tam jeszcze miał pod ręką jakieś zadania to niech wrzuci. Lepiej przerobić zawsze
więcej.
A i jak coś to z takich poddziałów:
−równanie albo nierówność z ciągiem geometrycznym
−obliczanie granic ( ciąg zbieżny i rozbieżny)
−zadania z treścią (w sensie że oba ciągi połączone w zadaniu)
−badanie monotoniczności
−zadania na sumy geometrycznego i arytmetycznego
7 cze 10:16
5-latek: dawaj rozwiazania na forum . zawsze ktos spawdzi .
Potem znajde CI jeszce zadanka ( przypomnij sie OK?
7 cze 10:21
name: Zadanie 1
a
2=1
a
4=0
a
6=1
c
1=0
c
2=1
c
3=0
c
4=1
c
5=0
c
6=−1
7 cze 10:25
name: Zadanie 2
Policzyłem sobie:
a1=1
a2=4
a3=9
a4=16
I czy wystarczy, że napiszę, że da się zauważyć pewną zależność bn= n2 i już? Czy da się
jakoś przejść do wzoru w postaci ogólnej?
7 cze 10:41
5-latek: do drugiego wedlug mnie wystarczy zauwazyc ta zaleznosc .
Wstawiaj moze po kolei te zadanka na forum ktorych nie potrafisz rozwiazac
Wtedy zawsze ktos sprawdzi
7 cze 11:36
name: Zadanie 3
Dla a
174 i a
426, ponieważ:
a
174=|100−58|
a
174=|42|
a
174=42
a
426=|100−142|
a
426=|−42|
a
426=42
7 cze 12:56
name: @5−latek podasz nr gg albo coś takiego?

byłbym wdzięczny
7 cze 13:00
5-latek: Powiem ci ze nie mam i nie chce miec

beda to te wyrazy ale to musisz rozwiazac rownanie
| | n | | n | |
|100−n/3|=42 to 100− |
| =42 lub 100− |
| =−42 |
| | 3 | | 3 | |
7 cze 15:21
name: Tak właśnie robiłem. A chciałem jakiś kontakt, żebyś ewentualnie te resztę zadań podał
7 cze 16:16
5-latek: ja dzisiaj czesto wyjezdazm i mam tez robote na dzialce( niedawno wrocilem wlasnie bo pryskalem
na chwasty
zaraz tez muszse jechac i bede pozniej .wiec tak jak mowilem wstawiaj na forum
sa tegoroczni maturzysci i studenci a takze ludzie juz po studiach to CI pomoga zwlaszcza ze
widac iz nie czekasz na gotowce OK?

Napiszse CI potem jeszce kilka zadan
7 cze 16:31
Piotr 10: Masz ode mnie
1. Dany jest ciąg an= 4n − 1 i bn= − 4n − 1 oraz ciąg cn jest określony następująco: c1=a1
; c2=b1 ; c3 = a2 ; c4 = b2 ; c5 = a3 ; c6 = b3 itd. Oblicz c2014
7 cze 16:38
name: Zadanie 4
k∊(−1,2)
Zadanie 5
a
n+1−a
n=
I tu chyba będą 2 przypadki
a
n+1−a
n= n−
√n v a
n+1−a
n=
√n − n
Tylko nie wiem co teraz, Bo dla mnie ten ciąg nie jest ani rosnący, ani malejący.
b
n+1−b
n= sin(180n+180)−sin(180n)= sin(180n) + sin(180) − sin(180n)=sin(180)
sin(180)=0
I nie wiem znowu. Chyba coś źle robię.
c
n{ 0 dla 5n
{1 dla n
{2 dla 2n
{3 dla 3n
{4 dla 4n
Czyli ciąg jest rosnący
u
n+1−u
n=(−1)
n(n+1)
2(2n−5) no i nie da się jednoznacznie powiedzieć czy jest taki czy
taki.
Zadanie 6
c
n+1−c
n=p*a
n+1+q*b
n+1−p*a
n−q*b
n=p(a
n+1−a
n)+q(b
n+1−b
n)
A ciągi a
n i b
n są arytmetyczne, więc ich suma także da nam ciąg arytmetyczny.
Zadanie 7
r=0 i jaki związek można zapisać

Zadanie 8
Wychodzi tożsamość 0=0
Nie będę tego rozpisywał, bo jak ktoś będzie szukał tego zadania to wystarczy mu twoja
podpowiedź

Jeśli nie będzie umiał podstawić i rozwiązać to źle dla niego
Zadanie 9
x∊(1,2) i x
1=1,875 x
2=0,6875 (To wyszło z sumy)
Odp. Ten ciąg będzie zbieżny i jego suma wyniesie 0,8 dla x=1,875
7 cze 22:02
name: Piotr 10, odnośnie Twojego zadania
Chyba dobrze wnioskuje:
dla każdego nieparzystego n, ciąg cn będzie przyjmował wartość an1 ,dla którego n1 będzie
odpowiednio mniejsze od n o {0,1,2,3....} w odniesieniu do każdej liczby nieparzystej.
dla każdego parzystego n, ciąg cn będzie przyjmował wartość an1, dla którego n1 będzie o
połowę mniejsze od n.
Czyli dla c2014= b1007
7 cze 22:11
Piotr 10: Jest Ok. To jest I sposób.
Drugi to znalezienie wzoru na c
n
Mamy ciąg c
n:
( 3 ; − 5 ; 7 ; −9 ; 11 ; − 13; 15 ; ...... )
A więc wzór c
n = (−1)
n+1 * (2n+1)
c
2014 = −1*4029 = − 4029
8 cze 11:07