zzadanie 3
mart: Boki trojkata maja dlugosc:23,17,18cm.
Oblicz a)pole trojkata
B)promien okregu wpisanego w ten trojkat
C)promh.gen okregu opisanego na tym trojkacie
7 cze 08:46
name: a) Wzór herona
b) P=p*r , gdzie p to połowa obwodu
c) Twierdzenie sinusów( nie jestem pewny). Można niby z twierdzenia cosinusów obliczyć cos
jakiegoś kąta a później z 1 trygonometrycznej jego sinus i podstawić do wzoru na twierdzenie
sin
Wszystkie podpunkty są schematyczne. Wystarczy odpowiednie wartości wstawić do wzorów i koniec.
7 cze 09:17
Janek191:
a) Wzór Herona !

c) Korzystamy z wzoru
| | a*b*c | | a*b*c | |
P = |
| ⇒ R = |
| |
| | 4 R | | 4 P | |
7 cze 09:28