zadanie 2
mart: Oblicz dlugosc bokow trojkata prostokatnego wiedzac,ze tworza ciag arytmetyczny o roznicy 2.
7 cze 08:32
Janek191:
a = x > 0
b = x + 2
c = x + 4
oraz
a
2 + b
2 = c
2
x
2 + ( x + 2)
2 = ( x + 4)
2
x
2 + x
2 + 4 x + 4 = x
2 + 8 x + 16
x
2 − 4 x −12 = 0
Δ = 16 − 4*1*(−12) = 16 + 48 = 64
√Δ = 8
x + 2 = 8
x + 4 = 10
Odp. 6, 8, 10.
===========
7 cze 09:35
Bogdan:

Obliczenia stają się prostsze, jeśli sprytnie przyjmiemy oznaczenia (aby uniknąć np Δ)
Dla a − 2 > 0
(a−2)
2 + a
2 = (a+b)
2 ⇒ a
2 − 4a + 4 + a
2 = a
2 + 4a + 4 ⇒ a
2 − 8a = 0 a(a − 8) = 0
a = 0 nie zachodzi
lub
a = 8 oraz a − 2 = 6 i a + 2 = 10
7 cze 10:21