Ile kombinacji ?
JOker: Witam, mam problem z znalezieniem wszystkich dozwolonych kombinacji
w zadaniu z dziedziny kombinatoryki.
Polega ono na otrzymaniu pewnego zestawu liczb, składającego się dokładnie z 6 liczb.
Przy czym jedna liczba wybierana jest z zakresu od 1 − 5.
Druga z zakresu od 1 − 6.
Trzecia z zakresu od 1 − 7.
Czwarta, Piąta z zakresu od 1 − 13.
Szósta z zakresu od 1 − 22.
Przykładowe wyniki dla łatwiejszego zrozumienia gdyż nie mam dokładnej treści:
5 6 7 13 13 22
22 13 13 6 7 5
1 2 21 4 5 6
1 1 1 1 1 1
itp.
Do tej pory udało mi się ustalić tyle, że liczba kombinacji jest:
a) mniejsza od 226
b) większa od 56
c) większa od 5 * 6 * 7 * 13 * 13 * 22
d) mniejsza od 5 * 6 * 7 * 13 * 13 * 22 * 5!
Jednak nie wiele mi to na razie daje, więc liczę na Wasze wskazówki.
7 cze 00:34
Toskan: Nie rozumiem. Dlaczego liczba kombinacji nie wynosi 5*6*7*132*22?
Mamy sześć liczb z czego poszczególne liczby w poszczególnych zbiorach mogą się powtarzać.
Wobec tego pierwszą mogę wybrać na 5 sposobów. Drugą niezależnie od tej pierwszej mogę wybrać
na 6 sposobów itd.
Chyba, że są jakieś inne przypadki?
7 cze 11:10
PW: Najśliczniejsze jest to "nie mam dokładnej treści". Cokolwiek by nie zrobił, to odpowiesz, że
źle, a w ogóle to już sam rozwiązałeś. Nauczony takimi doświadczeniami zapytam uprzejmie:
− mamy do dyspozycji sześć osobnych pojemników z liczbami
U1 = {1,2,3,4,5}, U2 = {1,2,3,4,5,6}, U3 = {1,2,3,4,5,6,7},
U4 = {1,2,3,...,13}, U5 = {1,2,3,...,13}, U6 = {1,2,3,..., 22}
i losujemy po jednej liczbie z U1, U2, ..., U6,
czy też jest jeden pojemnik {1,2,3,...,21,22}, z którego losujemy kolejno 6 liczb w ten
sposób, że za pierwszym razem losujemy aż natrafimy na liczbę z zakresu 1 − 5 (jeśli się nie
uda, to wrzucamy wylosowaną z powrotem i próbujemy aż do skutku) i tak dalej.
Jakoś z treści zadania nie wynika, że to na pewno mają być kombinacje, jak to sugerujesz
na wstępie − co to znaczy "otrzymanie pewnego zestawu liczb"? W przykładach podajesz nie
kombinacje, lecz wariacje (niedbale zapisane) − czy odróżniasz te pojęcia?
7 cze 11:31
JOker: Z góry dziękuje za zainteresowanie. Faktycznie mając na myśli liczbę możliwości nieświadomie
zapytałem o liczbę kombinacji, mimo iż kolejność w tym wypadku jest oczywiście istotna.
Zadanie odpowiada sytuacji z sześcioma osobnymi pojemnikami z liczbami.
U1 = {1,2,3,4,5}, U2 = {1,2,3,4,5,6}, U3 = {1,2,3,4,5,6,7},
U4 = {1,2,3,...,13}, U5 = {1,2,3,...,13}, U6 = {1,2,3,..., 22}
losujemy po jednej liczbie z U1, U2, ..., U6,
jednak kolejność pojemników może się zmieniać,
a każde zestawienie wylosowanych liczb ma być unikalne(niepowtarzalne).
Przy takim założeniu rozumiem, że liczba możliwości powinna wynieść:
6! * 5 * 6 * 7 * 132 *22
gdzie
6! − sześć pojemników w różnej kolejności, 5 * 6 * 7 * 13 * 13 * 22 − liczby w pojemnikach
Niestety np. przy takim wylosowaniu U1 = 1 U2 = 1 U3 = 1 U4 = 1 U5 = 1 U6 =1
6! razy powtórzy się zestaw tych samych liczb w tym przypadku sześciu jedynek co niestety
trzeba wykluczyć.
8 cze 14:10
JOker: Podbijam
14 cze 11:10