matematykaszkolna.pl
niezależnosć zdarzeń tyu: rysunek z talii 52 kart losujemy jedną kartę. Czy następujące zdarzenia są niezależne: A− wylosowane karty starsza od 5−tki B− wylosowanie damy lub karty młodszej od siódemki zatem A − karta starsza od 5−tki − czerwony B − dama lub karta młodsza od siódemki − zielony czy częścią wspólną zbioru A i B są damy i szóstki Czy źle to odczytuje. W odpowiedzi jest napisane, że zdarzenia nie są niezależne, ale nie jestem pewien co do tej części wspólnej
7 cze 00:02
tyu: ktokolwiek coś poradzi ?
7 cze 00:12
kochanus_niepospolitus: P(A) = .... P(B) = ... P(A∩B) = ... sprawdź: P(A∩B) = P(A)*P(B) ... jeżeli tak to zdarzenia są niezależne koooniec
7 cze 00:22
kochanus_niepospolitus: dobrze 'odczytałeś' A∩B ... może źle moce zbiorów policzyłeś
7 cze 00:23
tyu: ja to już policzyłem
  36  
karta starsza od 5−tki −− czyli od 6ki w górę, zatem 36 kart P(A)=

czyli IAI=36
  52  
wylosowanie damy lub karty młodszej od siódemki − wylosowanie damy − cztery karty, bo są cztery damy − wylosowanie karty młodszej od siódemki − karty od 2 do 6, czyli razem 20 kart
  24  
IBI = 4 +20 = 24 P(B)=

52  
czy częścią wspólną zbioru A i B są damy i szóstki Czy źle to odczytuje. Bo jeśli jest część wspólna, to wynik nie zgodzi się z tym co jest napisane w książce
7 cze 08:55