niezależnosć zdarzeń
tyu:

z talii 52 kart losujemy jedną kartę. Czy następujące zdarzenia są niezależne:
A− wylosowane karty starsza od 5−tki
B− wylosowanie damy lub karty młodszej od siódemki
zatem
A − karta starsza od 5−tki − czerwony
B − dama lub karta młodsza od siódemki − zielony
czy częścią wspólną zbioru A i B są damy i szóstki

Czy źle to odczytuje.
W odpowiedzi jest napisane, że zdarzenia nie są niezależne, ale nie jestem pewien co do tej
części wspólnej
7 cze 00:02
tyu: ktokolwiek coś poradzi ?
7 cze 00:12
kochanus_niepospolitus:
P(A) = ....
P(B) = ...
P(A∩B) = ...
sprawdź:
P(A∩B) = P(A)*P(B) ... jeżeli tak to zdarzenia są niezależne
koooniec
7 cze 00:22
kochanus_niepospolitus:
dobrze 'odczytałeś' A∩B ... może źle moce zbiorów policzyłeś
7 cze 00:23
tyu: ja to już policzyłem
| | 36 | |
karta starsza od 5−tki −− czyli od 6ki w górę, zatem 36 kart P(A)= |
| czyli IAI=36 |
| | 52 | |
wylosowanie damy lub karty młodszej od siódemki
− wylosowanie damy − cztery karty, bo są cztery damy
− wylosowanie karty młodszej od siódemki − karty od 2 do 6, czyli razem 20 kart
| | 24 | |
IBI = 4 +20 = 24 P(B)= |
| |
| | 52 | |
czy częścią wspólną zbioru A i B są damy i szóstki Czy źle to odczytuje.
Bo jeśli jest część wspólna, to wynik nie zgodzi się z tym co jest napisane w książce
7 cze 08:55