s
Toskan: Jak obliczyć Re(3√1 − √2)?
6 cze 23:19
ICSP: Re(3√1 − √2) = 3√1 − √2
6 cze 23:21
Toskan: 1 − √2 < 0
6 cze 23:23
ICSP: 3√−8 =
6 cze 23:24
Toskan: 23√−1
6 cze 23:26
ICSP: a
3√−1 =
6 cze 23:26
Toskan: i2/3?
6 cze 23:27
6 cze 23:27
Toskan: Dobra wolfram podaje:
| | 3√√2 − 1 | | √3 | |
3√1 − √2 = |
| + i |
| * 3√√2 − 1 |
| | 2 | | 2 | |
Wobec tego:
| | 3√√2 − 1 | |
Re 3√1 − √2 = |
| ≠ 3√1 − √2 |
| | 2 | |
Potrzebuję znać Re
3√1 − √2 aby obliczyć x
3 + 3x − 2 = 0
6 cze 23:31
ICSP: Dziwnie to podaje, ale niech będzie. Liczymy pierwiastek 3 stopnia z liczby zespolonej : 1 −
√2, zatem powinniśmy dostać trzy pierwiastki.
Jeden zgadujemy od razu :
3√1 − √2
Pozostałe dwa doliczymy ze wzorów :
z
2 = z
1 * e
2iπ{3}
z
3 = z
2 * e
2iπ{3} = z
1 * e
4iπ{3}
| | 1 | | 1 | |
Re(z2) = Re(z3) = − |
| * 3√1 − √2 = |
| * 3√√2 − 1 |
| | 2 | | 2 | |
6 cze 23:41
ICSP: e2iπ/3 oraz e4iπ/3
6 cze 23:42
Toskan: Dzięki. Jutro sprawdzę. Narazie.
6 cze 23:45
Hugo: jak to sie nazywa

? to coś co liczyliscie
7 cze 01:24
mietek: Cześć rzeczywista liczby zespolonej...
7 cze 10:38
Toskan: z = 1 −
√2; a = 1 −
√2; b = 0; |z| =
√2 − 1
cos φ = −1; sin φ = 0;
φ = π + 2kπ, k∊Z
z
k+1 =
3√√2 − 1 e
i h, gdzie h =
π3 +
2kπ3 dla k = 0, 1, 2.
z
1 =
3√√2 − 1 e
i π / 3
z
2 =
3√√2 − 1 e
i π = −
3√√2 − 1
z
3 =
3√√2 − 1 e
i 5π / 3
Mi wyszło tak. Teraz po zamianie na postać trygonometryczną:
Re(z
1) =
123√√2 − 1
Re(z
3) =
123√√2 − 1
Rozważam dwa przypadki:
1
o Re(
3√1 − √2) = −
3√√2 − 1
2
o Re(
3√1 − √2) =
123√√2 − 1
Tylko dla pierwszego przypadku otrzymuję rozwiązania równania x
3 + 3x − 2 = 0 postaci:
x
1 =
3√√2 + 1 −
3√√2 − 1
| | 3√√2 − 1 − 3√√2 + 1 | | i √3 | |
x2 = |
| + |
| * (3√√2 + 1 + 3√√2 − 1) |
| | 2 | | 2 | |
| | 3√√2 − 1 − 3√√2 + 1 | | i √3 | |
x3 = |
| − |
| * (3√√2 + 1 + 3√√2 − 1) |
| | 2 | | 2 | |
W drugim przypadku otrzymuję
x
1 =
12 3√√2 − 1 +
3√√2 + 1 co nie jest rozwiązaniem równania.
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
Teraz to jest jeszcze ciekawiej. Wolfram ogólnie podaje
7 cze 10:48
Toskan: podaje RE, które nie wyznacza mi właściwych pierwiastków wielomianu.
7 cze 10:48
7 cze 10:49