Pochodna
Blue: Rozwiąż równanie f'(x) = 2
| | 1 | | 1 | |
Ze wzoru mam: ( |
| )' = − |
| |
| | x | | x2 | |
a więc podstawiając wyjdzie sprzeczność, czyli nie ma rozwiązania
6 cze 23:17
Blue: Pomoże ktoś?

6 cze 23:27
ICSP: w czym ?
6 cze 23:28
Blue: No , w powiedzeniu, czy mam dobrze
6 cze 23:29
PW: Dobrze.
| | 1 | |
Dla rozjaśnienia sprawy narysuj znany wykres funkcji f(x) = |
| − jak by nie rysował |
| | x | |
styczne do wykresu, to nie znajdzie się nachylonej pod kątem α takim, że tgα = 2.
6 cze 23:29
ICSP: Nie wiem co w tym zadaniu można mieć źle.
| | 1 | |
Pochodna z funkcji f(x) = |
| jest w karcie wzorów. |
| | x | |
| | 1 | |
Równanie − |
| = 2 również nie powinno sprawić problemów. |
| | x2 | |
6 cze 23:32
Blue: no wiem , wiem, ale po prostu nie mam odpowiedzi do tego zadanka i wolę się upewnić, żeby potem
się źle czegoś nie nauczyć
6 cze 23:36