6 cze 22:57
bezendu:
Wszystko tam masz.
6 cze 23:08
k: Modułu nie było w podstawie. Reszta się zgadza,
6 cze 23:08
bezendu:
Ale było na R to

Ja się z tego sam uczyłem
6 cze 23:09
Lukas:
Dzięki.
6 cze 23:10
6 cze 23:49
Lukas:
Super stonka bo są przykłady do robienia, dzięki
6 cze 23:57
Piotr:
czesc
5−latek 
chodziles do tej szkoly ?
7 cze 00:03
5-latek:
czesc
Piotr
Nie, nie chodzilem . Technikum Mechanizacji Rolnictwa Grodków woj. opolskie (chciaz jestem z
dolnoslaskiego .
Kiedys dostalem ta stronke od
Mili (wlasnie na temat wykresow
7 cze 00:08
Lukas:
5−latek ale nie ma tam takiego np.
f(x)=x2+|x|+6 ?
8 cze 21:51
razor: jest

x
2 = |x|
2
8 cze 21:52
Lukas:
Ale to przekształcenie będzie bez sensu wtedy
tak może być w przedziałach (−∞,0) i <0,∞)
a inaczej jak szybko narysować ?
8 cze 21:54
razor: rysujesz x2+x+6 a potem |x|2+|x|+6 − tylko jedno przekształcenie
8 cze 21:55
Lukas:
Ale to nadal w przedziałach jest ? i teraz mam dwa moduły
8 cze 21:56
5-latek: Lukas ale przeciez znasz definicje wartosci bezwzglednej ktora mowi z e |x|=x dla x≥0 i |x|=−x
dla x<0
TO teraz napisz jaki bedzie wzor tej funkcji dla x≥0 i dla x<0
8 cze 21:56
Lukas:
Znam ale |x2+7x+8| to bym nie pytał nawet.
8 cze 21:58
razor: Znasz te przekształcenia funkcji czy nie? Jakie przekształcenie zamieni x2+x+6 na |x|2+|x|+6?
8 cze 21:58
5-latek: NO to prosto i naukowo
y=x2+|x|+6 dla x>=0 to opuszcajac wartosc bezwzgledna mamy y=x2+x+6
i dla tego przedzialu rysujesz te czesc paraboli
Teraz napisz ten wzor funkcji dla x<0 jak opusciswz wartosc bezwzgledna
8 cze 22:02
razor: sam nawet linkowałeś do tych przekształceń, proponuję tam zajrzeć
8 cze 22:02
Lukas:
Ale tam jest tylko napisane i nie ma na przykładzie pokazane jak się ta funkcja zachowuję.
8 cze 22:04
Mila:

Wiem, chciałam w dwóch wpisach, ale coś źle wpisałam wzór funkcji;
f(x)=x
2+x+6
w drugim wpisie będzie z modułem abys porównał.
8 cze 22:05
Mila:

S
OY tej części wykresu z prawej strony , lewą zieloną część pomijamy.
8 cze 22:08
Lukas:
to się trochę skurczył ten wykres ?
8 cze 22:11
Mila:

Porysuj parę wykresów
f(x)=x
2−2x−2
g(x)=x
2−2|x|−2
Tu się "rozszerzył".
8 cze 22:24
Lukas:
Ujemna część przechodzi na dodatnią ? czy na odwrót ?
8 cze 22:28
Mila:
Część wykresu z prawej strony ( dla x≥0) przechodzi na lewą stronę i obie te części są wykresem
f(|x|), zieloną część pomijamy.
Praktycznie możesz rysować wykres f(x) tylko dla x≥0 i to co wyjdzie odbić względem OY, suma
będzie wykresem f(|x|).
8 cze 22:32
Lukas:
Porysuję sobie jakieś. Dziękuję.
8 cze 22:35