Zadanie prowadzące do równań wielomianowych
Alek: Dany jest wielomian W(x)=x3+(2a3−6a2)x2+9a−28, którego suma współczynników wynosi zero.
a) Wyznacz a.
b) Dla znalezionej wartości a, rozwiąż równanie W(x)=0.
6 cze 22:15
ICSP: a) W(1) = 0
6 cze 22:15
Alek: Nie rozumiem tego
6 cze 22:22
6 cze 22:23
Mila:
1+2a3−6a2+9a−28=0 suma wsp. (z treści zadania.)⇔
2a3−6a2+9a−27=0 rozwiąż
a=3
6 cze 22:25
Alek: Jestem chyba głupi
6 cze 22:29
Alek: Albo mam słaby internet, podszywaczu

a
2(2a−6)+9a−27=0
(2a−6)(a
2+9a−27)=0
2a=6 v tutaj delta wychodzi mniejsza od zera wiec nie pasuje
a=3
6 cze 22:38
Mila:
Dobrze.
Teraz podstaw w wielomianie W(x).
6 cze 22:49
Mila:
Tam przy 9a nie ma x−sa?
6 cze 22:50
Alek: Nie ma.
W(x)=0
x3+(2*33−6*32)x2+9*3−28=0
z tego wyjdzie x=1
6 cze 22:55
Mila:
Zgadza się.
w(x)=x3−1
6 cze 23:02