zespolone
frank: Oblicz z20 jeżeli z = −1/2 + √3 i / 2
No to tak
|Z|=1
cos = −1/2
sin= √3/2
2 cwiartka II − alfa alfa = II/3
czyli II − II /3 = 2/3II
z20=120(cos 2/3II * 1) + (isin2/3II * 1)
z20=(cos II − 1/3II ) + (isin II −1/3II)
z20= −1/2 + √3i/2
Czy to możliwe że takie coś wyszło czy poknociłem coś?
6 cze 22:11
sushi_ gg6397228:
jakim cudem jest "*1" ?
6 cze 22:20
k: chyba coś nie tak,
wzór jest taki
z20=|z|(cos(20*α))+i(sin(20*α))
6 cze 22:21
Mila:
| | 2π | | 2π | |
z20=120*(cos(20* |
| )+i*sin (20* |
| ))= |
| | 3 | | 3 | |
| | 4 | | 4 | |
=cos(12π+ |
| π)+i*sin(12π+ |
| π)= |
| | 3 | | 3 | |
6 cze 22:21
k: | | 1 | | √3 | |
√(− |
| )2+( |
| ) 2 − pewnie stąd  |
| | 2 | | 2 | |
6 cze 22:23
frank: ale moduł |z|=
√(−1/2)2 + (√3/2)2 czyli jest to 1/4 + 3/4 czyli 1 a pierwiastek z 1 to
1... no chyba że nie umiem dodawać
6 cze 22:23
frank: yhym a ja przy sinusie nie zmieniłem znaku

czyli do samego wyniku mam dobrze oprocz wyniku
xd
6 cze 22:25
k: nie do końca, bo we wzorze napisałeś przy kątach razy 1, a powinno być razy 20
6 cze 22:26
6 cze 22:26
Mila:
Zobacz 22:21 argumenty cosinusa i sinusa.
6 cze 22:27