Wielu zmiennych
asd: x4−4xy+2y2
Proszę mnie sprawdzić ogólnie wyszły mi 3 pary P1=(0,0) P2=(1,1) P3=(−1,−1) i wyszło ze dla P1
nie ma ekstrema a dla P2 i P3 są ekstrema dla tej samej wartośći . Ogólnie głownie chodzi o
sam początek czy te 3 punkty dobrze wyszły ? Po obliczeniu 1 pochodnej z równań wynikało mi że
x=y
6 cze 21:46
kochanus_niepospolitus:
a jakie Ci pochodne cząstkowe wyszły

bo nie chce mi się w pamięci liczyć
6 cze 21:49
kochanus_niepospolitus:
4x3 − 4y = 0
−4x + 4y = 0
−> x3−x = 0 <=> x(x−1)(x+1) = 0 <−−−− no to 3 punkciki będą
6 cze 21:50
asd: czyli dobrze te punkty są tak?
6 cze 21:51
asd: potem wyznacznik 12x2 − 4 −4 4
6 cze 21:52
kochanus_niepospolitus:
no tak wychodzi
6 cze 21:53
kochanus_niepospolitus:
a czemu w P1 nie ma ekstremum

Wyznacznik ≠0 wychodzi przecież (dobrze pamiętam 'procedurę'

)
6 cze 21:53
asd: ale wyznacznik na minusie wyjdzie a wtedy nie ma
6 cze 21:56
asd: 12x2 −4
−4 4
czyli 12x2 * 4 = 0 jak za x podstawie 0 − (−4)*(−4)= −16 jeśli się nie mylę
6 cze 21:57
asd: Przynajmniej tak się nauczyłem z etrapez
6 cze 21:57
kochanus_niepospolitus:
oki ... skoro tak wygląda procedura, to przyjmuję do wiadomość

ehhh dzisiaj to wybitnie nie
jest mój dzień
6 cze 21:58