pomocy
tomasz: wiedząc że cos 2φ=1/4 oraz φ ∊(0,π/2)
oblicz wartości funkcji sin φ, cos φ, tg φ, ctg φ
6 cze 21:22
Trivial:
Skorzystaj z tego, że cos2φ = cos2φ − sin2φ aby wyliczyć:
sinφ = ±√12(1 − cos2φ)
cosφ = ±√12(1 + cos2φ)
Na podstawie przedziałów określ odpowiedni znak.
6 cze 21:28
tomasz: ratunku nie rozumiem podaj całe wyliczenie prosze
6 cze 21:30
Martiminiano: Może lepiej podstawić np. cos2φ=2cosφ−1 lub cos2φ=1−2sinφ ?
Wtedy będzie można już którąś funkcję łatwiej wyliczyć.
6 cze 21:31
Martiminiano: Och... błąd. cos2φ=2cos2φ−1=1−sin2φ
6 cze 21:31
Eta:
Jasne,że tak jak radzi
Marti....
6 cze 21:32
Martiminiano: | | 1 | |
cos2φ= |
| i wylicz sobie którąś funkcję. |
| | 4 | |
6 cze 21:32
Trivial:
Ratunku potrzebuję gotowca. Teraz! ...
Napisałem co trzeba wyliczyć. Łatwo się domyślić, że korzystając z jedynki trygonometrycznej na
dwa sposoby można otrzymać moje wzorki.
6 cze 21:34
Eta:
| | 5 | | 5 | | √10 | |
cos2α=2cos2α−1 ⇒ 2cos2α= |
| ⇒ cos2α= |
| ⇒cosα= |
| >0 |
| | 4 | | 8 | | 4 | |
podobnie : cos2α= 1−sin
2α ⇒ .........
| | sinα | | 1 | |
tgα= |
| =..... ctgα= |
| =.... |
| | cosα | | tgα | |
dokończ
6 cze 21:35
tomasz: nie potrafie
6 cze 22:20
Eta:
Poprawiam zapis: " podobnie: cos2α=1−2sin2α "
6 cze 22:24
tomasz: Już wszystko umiem nic od was nie potrzebuje
6 cze 22:28
Eta:
I tak trzymaj
6 cze 22:28
miecio: Ale wam się chłopak odwdzięczył

i po co pomagać?
6 cze 22:35
bezendu:
Znowu mietek=małpa która się popisuję a nic potrafi oprócz wymądrzania się ?
6 cze 22:37
miecio: Nie obrażaj, bo ja 'jeszcze' nic złego o tobie nie powiedziałem.
Masz chłopaku problem z wyrażaniem emocji negatywnych
6 cze 22:40
bezendu:
Od jakiegoś czasu przeszkadzałeś w nauce wcinając swoje głupie teksty.. Masz racje nie nie
powiedziałeś czytaj nic mądrego.. Myślałem, że już Cię tu na forum nie ma
6 cze 22:50