pierwiastki
marta: Oblicz:
| 11√3 −4√7 | | 13√7 +√3 | |
| − |
| |
| √3− √7 | | √12− √28 | |
Jakieś podpowiedzi, wskazówki ,cokolwiek
6 cze 20:43
Hajtowy: Spólny mianownik.
6 cze 20:46
Martiminiano: P{12}=2√3 √28=2√7
6 cze 20:50
Martiminiano: Więc teraz tylko w pierwszym ułamku wystarczy zrobić mianownik taki jak w drugim i na koniec
usunąć niewymierność.
6 cze 20:52
Eta:
| 11√3−4√7 | | 13√7+√3 | |
| − |
| = |
| √3−√7 | | 2(√3−√7) | |
| | 22√3−8√7−13√7−√3 | |
= |
| = ............... =21 |
| | √3−√7 | |
6 cze 20:54
Lukas:
=10,5
6 cze 20:57
Martiminiano: Eta, a co zrobiłaś z tą 2 w mianowniku?
6 cze 20:58
marta: teraz to już się zupełnie pogubiłam
6 cze 21:00
Eta:
Pomnożyłam licznik pierwszego ułamka przez 2
| | 21(√3−√7) | | 21 | |
poprawiam zapis odp: |
| = |
| = 10,5 |
| | 2(√3−√7) | | 2 | |
6 cze 21:01
Lukas:
Prawidłowy wynik to ten który ja podałem
6 cze 21:01
Martiminiano: Pytam, bo po prostu myślałem, że zrobiłem jakiś błąd, gdyż też wyszło mi 10,5.
6 cze 21:02
Eta:
Zapomniałam dopisać
2 (
√3−
√7) w mianowniku ( sorry
6 cze 21:02
Piotr 10: Każdemu zdarzają się małe 'chochliki''
6 cze 21:03
Eta:
6 cze 21:09
marta: nie wiedziałam ,ze można ten mianownik tak przerzucać
6 cze 21:17
marta: w sensie tą 2
6 cze 21:17