oblicz
Merry: dany jest kat ostry α o którym wiadomo, że cosα= 45. oblicz wartość sinα, tgα, i ctgα
6 cze 20:40
Martiminiano: Hmm... Ja bym to zrobił tak:
| | x | | y | | y | | x | |
cosα= |
| sinα= |
| tgα= |
| ctgα= |
| |
| | r | | r | | x | | y | |
r=
√x2+y2
Podstawiam do r=
√x2+y2 i otrzymuję y=3
Teraz tylko pozostało podstawić do tego co napisałem w drugiej linijce.
Wszystko oczywiście przy odpowiednich założeniach.
6 cze 21:13
kochanus_niepospolitus:
a najlepiej to po prostu narysować sobie trójkąt prostokątny
zaznaczyć długości dwóch boków (mamy to z cosinusa) ... wyliczyć trzeci bok (pitagoras) i
podstawić do pozostałych funkcji trygonometrycznych
6 cze 21:14
6 cze 21:15
Merry: ok dzięki
6 cze 21:16