matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
rozwiaż równanie
Merry:
x+5
x−13
=
2
x−8
6 cze 19:18
jakubs:
https://matematykaszkolna.pl/strona/1695.html
6 cze 19:22
Janek191:
x ≠ 8
x + 5
x − 13
=
2
x − 8
( x + 5)*( x − 8) = 2*( x −13) x
2
− 8 x + 5 x − 40 = 2 x − 26 x
2
− 5 x − 14 = 0 ( x − 7)*( x + 2) = 0 x = 7 lub x = − 2 ===============
7 cze 06:53