równania różniczkowe II rzędu
Markos: równania różniczkowe II rzędu
y''=1−y'2
−
12lnI1−u
2I=y+C
lnI1−u
2I=−2y+C
1
1−u
2=C
2e
−2y
u=±
√ 1−C2 e−2y
±
√e2y−C2=x+C
3
e
2y−C
2=(x+C
3)
2
y=
12ln[(x+C
3)
2+C
2] pytanie gdzie jest błąd bo w odpowiedziach jest y=lnIC
1 e
x +
C
2 e
−xI
6 cze 18:09
wredulus:
Zle policzona.pochodna po dy
Ile wynosi pochodna z tego co masz pod pierwiastkiem? Podpowiem − nie to co masz w liczniku
6 cze 18:16
Markos: tak racja 2e
y
czyli
ale całka z tego już jest dobrze policzona bo liczyłem na boku u zapomniałem tylko tego
12
i 2 przed e
y napisać
bo wynik jest ok
√e2y−C2
6 cze 19:05
Markos: 2e2y mój błąd źle wpisałem ale całka dobrze policzona
√e2y−C2 chyba że się mylę
6 cze 20:19
wredulus_pospolitus:
a takie pytanie:
skoro u = y'
to czemu y'' = u'*u
6 cze 20:26
Markos: tak pisze w krysickim i włodarskim
6 cze 21:44