matematykaszkolna.pl
niezależność zdarzeń, prawdopodobieństwo tyu: proszę o pomoc, bo mam pomroczność jasną. zupełnie nie wiem, jak obliczyć to prawdopodobieństwo Ze zbioru { −2, −1,0,1,2 losujemy kolejno bez zwracania dwa współczynniki : a i b funkcji f(x)=ax+b, x∊ R. Określmy następujące zdarzenia : A−utworzona funkcja jest nierosnąca, B − utworzona funkcja jest parzysta lub nieparzysta. Oblicz prawdopodobieństwo obu tych zdarzeń. Czy A i B są niezależne? Wiem, że w zdarzeniu A − "a" ma być niedodatnie, czyli "a" można wybrać ze zbioru {−2,−1,0}, a
  3  
"b" moze być dowolne. Prawdopodobieństwa ma się równać

5  
Ale jak to zostało obliczone Ktoś pomoże
6 cze 18:06
wredulus: Po pierwsze − losowanie z powtorzeniem czy bez? Nie zostalo to podane
6 cze 18:08
tyu: losujemy kolejno bez zwracania
6 cze 18:09
tyu: tylko to jest napisane w treści zadania, to chyba bez powtórzeń?
6 cze 18:09
wredulus: Napisalas ... jakie moze byc 'a' Natomiast z jakiego zbioru jest wybierane?
 moc zbioru sprzyjajacego 3 
Wiec masz P(A) =

=

moc omegi 5 
6 cze 18:10
tyu: ze zbioru { −2, −1,0,1,2 }. Trochę źle wpisałem treść zadania. Przepraszam za nieścisłość Czyli moc omegi = ilość elementów zbioru { −2, −1,0,1,2 }
6 cze 18:12
wredulus: Tak dokladnie ...bo 'b jest dowolne'
6 cze 18:17
tyu: dziękuję za pomoc
6 cze 18:19
Janek191: I Ω I = 5 I A I = 3
 3 
więc P (A) =

5 
===============
6 cze 18:20
tyu: ja sobie próbuje to tak rozpisać, ale moc omegi mi coś nie wychodzi IAI = (ilość możliwości na współczynnik "a" ) * ( ilość możliwości na współczynnik "b") − ilość możliwości na współczynnik "a" = 3, bo mogę "a" wybrać ze zbioru {−2,−1,0}, − ilość możliwości na współczynnik "b" = 5, bo "b" jest dowolne, czyli wybieram ze zbioru { −2, −1,0,1,2 } IAI=3*5=15
  5!  
IΩI=

= 20
  (5−2)!  
  15   3  
P(A) =

=

20   4  
6 cze 18:33
razor: Losujesz bez zwracania, czyli |A| = 3*4, |Ω| = 5*4
6 cze 18:35
tyu: no tak. Dziękuję wszystkim za pomoc emotka