niezależność zdarzeń, prawdopodobieństwo
tyu:
proszę o pomoc, bo mam pomroczność jasną. zupełnie nie wiem, jak obliczyć to prawdopodobieństwo
Ze zbioru { −2, −1,0,1,2 losujemy kolejno bez zwracania dwa współczynniki : a i b funkcji
f(x)=ax+b,
x∊ R. Określmy następujące zdarzenia : A−utworzona funkcja jest nierosnąca, B − utworzona
funkcja jest parzysta lub nieparzysta.
Oblicz prawdopodobieństwo obu tych zdarzeń. Czy A i B są niezależne?
Wiem, że w zdarzeniu A − "a" ma być niedodatnie, czyli "a" można wybrać ze zbioru {−2,−1,0}, a
| | 3 | |
"b" moze być dowolne. Prawdopodobieństwa ma się równać |
| |
| | 5 | |
Ale jak to zostało obliczone

Ktoś pomoże
6 cze 18:06
wredulus:
Po pierwsze − losowanie z powtorzeniem czy bez? Nie zostalo to podane
6 cze 18:08
tyu: losujemy kolejno bez zwracania
6 cze 18:09
tyu: tylko to jest napisane w treści zadania, to chyba bez powtórzeń?
6 cze 18:09
wredulus:
Napisalas ... jakie moze byc 'a'

Natomiast z jakiego zbioru jest wybierane?
| | moc zbioru sprzyjajacego | | 3 | |
Wiec masz P(A) = |
| = |
| |
| | moc omegi | | 5 | |
6 cze 18:10
tyu: ze zbioru { −2, −1,0,1,2 }. Trochę źle wpisałem treść zadania. Przepraszam za nieścisłość
Czyli moc omegi = ilość elementów zbioru { −2, −1,0,1,2 }
6 cze 18:12
wredulus:
Tak dokladnie ...bo 'b jest dowolne'
6 cze 18:17
tyu: dziękuję za pomoc
6 cze 18:19
Janek191:
I Ω I = 5
I A I = 3
===============
6 cze 18:20
tyu: ja sobie próbuje to tak rozpisać, ale moc omegi mi coś nie wychodzi

IAI = (ilość możliwości na współczynnik "a" ) * ( ilość możliwości na współczynnik "b")
− ilość możliwości na współczynnik "a" = 3, bo mogę "a" wybrać ze zbioru {−2,−1,0},
− ilość możliwości na współczynnik "b" = 5, bo "b" jest dowolne, czyli wybieram ze zbioru
{ −2, −1,0,1,2 }
IAI=3*5=15
6 cze 18:33
razor: Losujesz bez zwracania, czyli |A| = 3*4, |Ω| = 5*4
6 cze 18:35
tyu: no tak. Dziękuję wszystkim za pomoc
6 cze 18:45