matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Pochodna
Blue:
1
x
−1
lim
x−1
x−>1 Znów prosiłabym o zapisanie szczegółowych obliczeń
6 cze 17:11
Wazyl:
1−x
x
1−x
1
lim
=lim −
=lim −
=...
x−1
x(1−x)
x
Oczywiście wszędzie x → 1.
6 cze 17:22
Blue:
Dziękuję
Czyli wyjdzie −1
6 cze 17:28