wyrażenia alg.
marta: Prostokątną bibułkę grubości 116 mm składamy na pół, potem znów na pół itd.
Załóżmy ,że bibułkę udało się złozyć 28 razy. Jaka jest w przybliżeniu ,grubość tak złozonej
bibułki? Wynki podaj bez użycia potęg. W obliczeniach przzyjmij ,że 210 ≈1000
Zupełnie nie wiem jak się za to zabrać
6 cze 16:50
Janek191:
q = 2
n = 28
więc
| | 1 | | 1 − 228 | | 1 | |
Sn = |
| * |
| = |
| *(228 − 1) = |
| | 16 | | 1 − 2 | | 16 | |
| | 1 | |
= |
| *(210*210*28 − 1) = |
| | 16 | |
| | 1 | | 256 000 000 | |
≈ |
| *(1000*1000*256 − 1) ≈ |
| ≈ 16 000 000 mm = 16 000 m = 16 km |
| | 16 | | 16 | |
6 cze 18:02
Gajwer: 116128+1=2429
6 cze 18:15
Mythbuster: Kartke papieru mozna zgiac max 7 razy
6 cze 18:19