ekstrema
anna: wyznacz ekstrema :
f(x)= −x/2x2+1
6 cze 15:42
Wazyl: licz pochodną !
6 cze 15:44
pigor: .., lub np. tak :f jest nieparzysta i ciągła w D
f= R,
| | −x | |
oraz y= |
| ⇒ 2yx2+x+y=0 ma pierwiastki ⇔ |
| | 2x2+1 | |
⇔ Δ=1−8y
2 ≥0 ⇔ 8y
2≤ 1 /:2 ⇔ 4y
2≤
12 ⇔ |2y|≤
12√2 ⇔
⇔ −
12√2≤ 2y≤
12√2 /:2 ⇔ −
14√2≤ y ≤
14√2 ⇔
⇔
Ey= <−14√2; 14√2> − przedział wartości funkcji f w R.,
a
fmin= − 14√2 , oraz
fmax= 14√2 − szukane ekstrema...
6 cze 16:33
anna: ochodna z −x =1 ? ten minus na nic nie wplywa?
6 cze 16:33
pigor: ..., D
f= R, a pochodna (−x) '= −1 , a nie 1

, a więc
| | −x | | −1(2x2+1)−(−x)*4x | |
f '(x) = ( |
| ) ' = |
| = |
| | 2x2+1 | | (2x2+1)2 | |
| | −2x2−1+4x2 | | 2x2−1 | |
= |
| = |
| , więc |
| | (2x2+1)2 | | (2x2+1)2 | |
z warunku koniecznego istnienia ekstremum :
f '(x)= 0 ⇔ 2x
2−1= 0 ⇔ x
2= {1}{2} ⇔ |x|=
12√2 ⇔
⇔
x= −12√2 v x = 12√2 − w tych punktach osi Ox
spodziewam się ekstremum no to
z warunku wystarczającego ... ekstremum :
f '(x) < 0 ⇔ 2x
2−1< 0 ⇔ |x|<
12√x ⇔ −
12√x< x <
12√x, zas
f '(x) > 0 ⇔ 2x
2−1> 0 ⇔ x < −
12√x v x >
12√x,
no to widać, że
pochodna zmienia znak ... dalej dokończ ...
6 cze 17:25