matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Pochodna obliczanie przybliżenia
Krzych:
Czas zawodnika w biegu na 100 m mierzy się z dokładnością do 0,01 s. Z jaką dokładnością można obliczyć średnią prędkość zawodnika na tym dystansie, jeśli jego czas wyniósł 12,5 s?
6 cze 15:09
lol:
Δx=0,01
1
u(x)=0,01*
=
√
3
7 cze 23:32