Skracanie wzoru
Karol: log A(w) = −1
A(w) = 0,1
Ktoś potrafi mi wytłumaczyć jak to skracanie przebiega ( krok po kroku ) ?
Z góry dziękuję
6 cze 14:26
J: A o jakim wzorze mówisz ?
6 cze 14:27
Dziadek Mróz:
| | 1 | |
log(0.1) = log( |
| ) = log(10−1) = −1 * log(10) = −1 * 1 = −1 |
| | 10 | |
6 cze 14:30
J: No i
Dziadek Mróz skrócił wzór ..
6 cze 14:31
Godzio:
Albo tak:
logab = c ⇔ ac = b
Analogicznie u Ciebie
log10A(w) = −1 ⇔ 10−1 = A(w) ⇒ 0.1 = A(w)
6 cze 14:48
Karol: Dzięki za szybką odpowiedź. Mam jeszcze jedno pytanie.
| 4 | |
| =0,1 dalej można to zapisać jako : 1600 = 0,25w2+1 |
| √0,25w2 +1 | |
Moje pytanie brzmi ,skąd to 1600 ?
6 cze 15:34
razor: 4 = 0,1√0,25w2+1 |*10
40 = √0,25w2+1 | ()2
1600 = 0,25w2+1
6 cze 15:37
J: Pomnóż na krzyż ... i zobaczysz ... 402 = 1600
6 cze 15:39
Karol: Zgadza się . Dziękuję
6 cze 15:53