Zbadaj Przebieg Zmienności Funkcji
ToNio: f(x)= (x2+x+1)/(x2+1)
6 cze 12:57
J:
Bez pochodnej będzie ciężko.
6 cze 12:58
ToNio: głupi przykład a za bardzo nie kumam tego a muszę to zrobić męczę się już z tym 2h...
6 cze 13:06
J: Potrafisz policzyć pochodną ?
6 cze 13:07
wredulus_pospolitus:
a żeby nie było aż tak 'ciężko' Ci liczyć pochodną to przekształćmy najpierw:
| | x2+x+1 | | x2+1 +x | | x2+1 | | x | |
f(x) = |
| = |
| = |
| + |
| = |
| | x2+1 | | x2+1 | | x2+1 | | x2+1 | |
z takiej postaci 'łatwiej' będzie Ci policzyć pochodną
6 cze 13:14
J: Obawiam się,że nie ...

pozdrawiam "wredulus" ..
6 cze 13:16