Zadanie z zastosowania matematyki
Dafne: Czy ktoś potrafi rozwiązać to zadanie? Proszę o pomoc w miarę możliwości.
Na okręgu opisano czworokąt ABCD styczny do okręgu w punktach M,N,P,Q. Długości odcinków
stycznych poprowadzonych z punktów ABCD do okręgu równe są odpowiednio a,b,c,d. W jakim
stosunku dzielą się odcinki MP i NQ?
6 cze 12:23
zawodus: Proszę nie powielać zadań.
6 cze 12:43
zawodus: Potrafi zrobi ktoś
6 cze 12:46
Dafne: Hm, wydaje mi się że nie jest powielone, jeśli jest to proszę o link. albo pomoc w
rozwiązaniu.....
9 cze 00:20
Janek191:

Mamy
I KQ I*I KN I = I KM I * I KP I
| | x | | v | |
czyli x*y = u*v ⇒ |
| = |
| |
| | u | | y | |
Dokończ.
9 cze 07:02
Dafne: heh... no nie dam rady... skąd to się w ogóle wzięło?
9 cze 14:10
Dafne: :(
9 cze 14:24
ciekawski:
| | MP | |
Tu trzeba wyznaczyć |
| , a więc Janku, jeśli potrafisz to pokaż, co dalej, chyba, że nie |
| | NQ| | |
potrafisz i dojechałeś do miejsca, do którego każdy rozgarnięty gimnazjalista bez trudu
dojdzie.
9 cze 14:43
Dafne: Czy jest tu jakiś mądry studnet, kto by to zrobił jednak? albo kroki opisał? z czego mam
skorzystać? ccokolwiek ale z sensem?
9 cze 23:45
Dafne:
Janek 191 − nie chowaj głowy w piasek i odpowiedz − umiesz rozwiązać to zadanie czy nie?
11 cze 17:07
WX:
A cóż to za wymagania?
11 cze 17:12