Całka
dziki dzik: Jak obliczyć całkę ∫(x+2)−2 ? Próbowałem podstawieniem oraz przez części i mi nie wychodzi.
Prosiłbym o jakąś wskazówkę.
6 cze 09:40
dziki dzik: Tam jest całe wyrażenie podniesione do potęgi minus dwa.
6 cze 09:41
pigor: ...,
| | 1 | | −1 | |
∫(x+2)−2dx= |
| (x+2)−2+1= −(x+2)−1= |
| +C ... i to tyle . ..  |
| | −2+1 | | x+2 | |
6 cze 09:47
wredulus_pospolitus:
| | 1 | | 1 | |
∫ |
| dx = // s = x+2 ; ds = dx // = ∫ |
| ds <−−− całka elementarna typu: |
| | (x+2)2 | | s2 | |
∫ x
α dx = .......
6 cze 09:47
dziki dzik: No tak, takie to proste, niestety teraz

Dzięki wielkie za wytłumaczenie

Pozdrawiam!
6 cze 09:59
pigor: .., no właśnie, prawda, że nic prostszego nie da sie wymyślić
była szansa ...

zaliczyć (zdać) prawda

, ale jak się nie chce ...
6 cze 10:04