postać kanoniczna
Yeah science mr. White: Witam
Mógłby mi ktoś wytłumaczyć jak doprowadzić wzór funkcji kwadratowej z postaci ogólnej do
postaci kanonicznej? Stosując wzór skróconego mnożenia na kwadrat sumy lub kwadrat różnicy.
Mam taki przyklad:
f(x)= −2x2 +6x +1
−2 (x2 − 3x − 0.5)
= −2 [(x2 − 1,5)2 −2,25 − 0.5]
= −2 (x − 1.5)2 +5.5
Nie rozumiem skąd wzięło się to − 2,25.
Proszę również o rozwiązanie przykładu f(x) = − 0.25x2 +2x +2. Tą samą metodą, tak dla
rozwiania wątpliwości.
6 cze 03:06
razor: skąd to −2,25? x2−3x = x2−3x+2,25−2,25 = (x−1,5)2−2,25
−0.25x2+2x+2 = −0.25(x2−8x−8) = −0.25(x2−8x+16−16−8) = −0.25[(x−4)2−24] = −0.25(x−4)2+6
6 cze 03:55